ЖҮРЕК ДЕНСАУЛЫҒЫ ҮШІН ДҰРЫС ТАМАҚТАНУ: ЖҮРЕК-ҚАН ТАМЫРЛАРЫ АУРУЛАРЫНА АРНАЛҒАН ТАМАҚТАНУ ЖӘНЕ ЛИПИДТІК СПЕКТР ТУРАЛЫ ДӘРІС
Екінші кардиологиялық бөлімшенің кардиологы Дамира Суинбекова пациенттер арасында дұрыс тамақтану қандағы холестерин мен басқа липидтердің деңгейіне қалай әсер ететіні туралы дәріс өткізіп, жүрек-қан тамырлары денсаулығын сақтау үшін диеталық ұсыныстар берді.
Сонымен, липидті спектр қандағы әр түрлі майдың деңгейін қамтиды, мәселен:
❗Жалпы холестерин: қандағы жалпы холестерин деңгейі. Жалпы холестериннің жоғары деңгейі жүрек-қан тамырлары ауруларының қаупінің жоғарылауымен байланысты.
❗Төмен тығыздықтағы липопротеидтер (ТТЛП): көбіне «жаман» холестерин деп аталады, ТТЛП деңгейінің жоғарылауы артерияларда атеросклеротикалық бляшкалардың пайда болуына әкелуі мүмкін.
❗Жоғары тығыздықтағы липопротеидтер (ЖТЛП): «жақсы» холестерин ретінде белгілі, ЖТЛП қандағы артық холестеринді кетіруге көмектеседі және жүрек-қан тамырлары ауруларының қаупін азайтады.
❗Триглицеридтер: қандағы майдың бір түрі, оның жоғары деңгейі жүрек-қан тамырлары аурулары қаупінің жоғарылауымен байланысты.
✅Кардиологиялық тамақтану бойынша ұсыныстар
♦️Қаныққан майлар мен транс майларды тұтынуды азайту: бұл майлар қандағы ТТЛП және триглицерид деңгейін жоғарылатады. Қаныққан майдың көзіне майлы ет, май, ірімшік және майы жоғары сүт өнімі жатады. Транс майлар нан өнімі, қуырылған тағам және маргарин сияқты өнеркәсіптік өңделген тағамда кездеседі.
♦️Пайдалы майларды тұтынуды арттыру: бір қанықпаған және полиқанықпаған майлар сияқты пайдалы майлар ТТЛП деңгейін төмендетуге және ЖТЛП деңгейін арттыруға көмектеседі. Бұл майлар авокадо, жаңғақ, тұқым, зәйтүн майы және майлы балықта (албырт, сардина) кездеседі.
♦️Талшықты тұтынуды арттыру: еритін талшық жалпы холестерин мен ТТЛП деңгейін төмендетуге көмектеседі. Талшық көзіне сұлы, арпа, бұршақ дақылдары, жеміс мен көкөніс жатады.
♦️Қантты тұтынудың төмендеуі: Қантты көп тұтыну триглицеридтердің жоғарылауымен және семіздік қаупімен байланысты. Қантты сусынды, кәмпитті және басқа да қант мөлшері жоғары тағамды тұтынуды шектеу ұсынылады.
♦️Алкогольді қалыпты тұтыну: алкогольді қалыпты тұтыну ЖТЛП деңгейіне оң әсер етуі мүмкін. Алайда алкогольді шамадан тыс тұтыну триглицеридтердің жоғарылауына және денсаулыққа қатысты басқа мәселелерге әкелуі мүмкін.
♦️Тұрақты тамақтану және порцияны бақылау: аз мөлшерде тамақтану және үнемі тамақтану қандағы қант деңгейін тұрақты ұстап тұруға және салмақты бақылауға көмектеседі.
ЕСІҢІЗДЕ болсын❗
Жүрек диетасы бойынша нұсқауды орындау жүрек-қан тамырлары ауруларының қаупін азайтуға, липидті профильді жақсартуға және жалпы денсаулықты сақтауға көмектеседі.
Қандағы липидтерді үнемі тексеріп отыру және дәрігермен кеңесу жақсы нәтижеге жету үшін диетаны бақылауға және түзетуге көмектеседі